Dit jaar hebben Renée en ik besloten om onze vakantie in Nederland te houden. De meivakantie is een ideaal moment in het jaar om te genieten van ons heerlijke Nederlandse klimaat. Mei is meestal zonnig, aangename temperaturen met weinig langdurige regenperiodes. We hebben een huisje gehuurd in Epe, in een kleinschalig vakantiepark. Eind april start ons verblijf in deze bosrijke omgeving.

Het vakantiehuis overtreft onze verwachtingen. Een heerlijk ruim, zonnig huis met een schitterende tuin. De grote ramen maken het mogelijk om de tuin van binnenuit te bewonderen. Een vogelhuisje is aanwezig, voor vogelvoer, een voedersilo en een drinkbakje heb ik gezorgd. Iedere dag strooivoer, wat havermoutvlokken strooien, rozijnen voor de merel. Genoeg te eten voor de vogels.
We hebben onze fietsen mee. Bijna dagelijks gaan we de omgeving per fiets verkennen. We maken de mooiste fietsroutes. De knooppuntroutes sturen ons door bosrijke, autovrije gebieden heen. Daarnaast gaan we ook wandelen. Vanaf ons huis zijn we binnen vijf minuten in het bos. Verder hebben we genoeg literatuur bij ons, de laptop is mee en natuurlijk de camera.
Iedere ochtend ga ik vroeg met kijker en camera op pad, meestal loop ik rond 7.00 uur in de nabije omgeving van ons huisje. Na twee uurtjes ga ik dan weer terug naar ons huisje. Lekker ontbijten, plannen maken voor de dag en vooral genieten ....

Uiteindelijk blijven we twee weken op deze bestemming. We hebben bijgeboekt. Zo goed bevalt ons de omgeving en het huisje. Tijdens dit verblijf heb ik hele leuke vogelsoorten gezien. Een kort overzicht zal ik hier plaatsen.

AppelvinkDe tuin rond het huis biedt al heel wat leuke vogels. De eerste dag laat een vuurgoudhaantje zich horen en zien. De bonte vliegenvanger bevolkt hier in het park twee nestkastjes. Dagelijks de boomklever, heggenmus, huismus, pimpel- en koolmees en later ook de groenling. Smullen heerlijk van het vogelvoer. Maar de leukste bijna dagelijkse ontmoeting hebben we met de appelvink, zowel man als vrouw laten zich regelmatig zien. Eenmaal zelfs terwijl we gewoon buiten op het terras zitten. Binnen tien meter afstand van ons doet de appelvink zich tegoed aan de havermoutvlokken. Waanzinnig toch, de appelvink gaat toch echt door als een schuwe vogel.

 

 

In de ochtenduren wandel ik vooral veel in de directe bosomgeving van het park. Boompiepers, zwartkop, tuinfluiter, groene specht en tal van andere soorten laten zich horen of zien. De zwarte specht heb ik een aantal keer gehoord en twee maal snel voorbij zien vliegen. Tijdens mijn wandelingen ontdek ik een kuifmees bij zijn nest in een oude berkenboom. Mijn favorieten mezensoort! Geweldig.

kuifmeesEen van mijn favorieten gebieden, die ik met de fiets bezoek is natuurreservaat De Renderklippen. Een uniek bos-heidegebied, met prachtige wandel- en fietspaden. Schitterende uitzichtpunten. Hier kom ik boompieper, boomleeuwerik, veldleeuwerik, gekraagde roodstaart, raaf, roodborsttapuit, havik, buizerd en kuifmees tegen. En natuurlijk nog vele andere soorten. Genieten hier.

Ik zal een kort fotoverslag toevoegen. Daarin de mooiste foto's, die ik hier heb kunnen maken.

De geelgors heb ik in de omgeving van Olsterveer gespot. Ik ben speciaal voor deze soort naar dit gebied gegaan. Ik hoopte ook daar op de grauwe klauwier, maar die liet zich helaas niet zien.

Renée en ik kijken terug naar een heerlijke vakantie. We komen hier zeker terug.

 

Bekijk via de volgende link mijn fotoverslag. Tip: wel het scherm even vergroten. Veel kijkplezier.

 

bonte vliegenvanger